PONUDBA OPIS KOTLA PRODAJA ŽGANJEKUHA GALERIJA Domov

OPIS

Pasterizator za sok je priprava, s katero lahko učinkovito pasteriziramo večje količine različnih sokov. Vitalni del naprave je 6 m dolga inox spirala, ki je med uporabo potopljena v vrelo vodo.
Bistvo je v tem, da se sok, ki teče po spiralni cevi, hitro segreje na predpisano temperaturo (jabolčni sok npr. - 75 °C), po ustekleničenju pa zopet čim hitreje ohladi, da bi tako ohranil naravni okus in čim več hranilnih snovi.
Pasterizator običajno uporabljamo v kombinaciji s 40-litrskim kotlom (Kebrčkom), v katerem segrevamo vodo s pomočjo plinskega gorilnika. Lahko pa namestite pasterizator tudi na kakšen drug večji kotel (za kuhanje žganja ali krme). V tem primeru po potrebi prilagodimo velikost pokrovke odprtini na vrhu kotla.

UPORABA

Na mizo oz. na kakšno drugo višjo podlago postavimo (plastični) kanister s pipo in ga povežemo s prostim priključkom na pasterizatorju. V kanister nalijemo sveže stisnjen sok.

Kotel do vrha napolnimo z vodo in segrevamo z večjim plinskim gorilnikom (8 kW ali več).
Spiralo pasterizatorja potopimo v vodo, tako da pokrovka sede na rob kotla.
Čez čas, ko je voda v kotlu že precej topla, odpremo obe pipi, tako da sok počasi neovirano teče preko spirale.
Dokler se ne vzpostavi prava temperatura (75-80 °C), točimo sok v vedro ali večjo posodo in ga kasneje, ko se temperatura ustali, zlijemo nazaj v kanister s svežim sokom. Namesto soka lahko med zagrevanjem kotla teče skozi spiralo tudi voda. Pretok je potreben zato, ker sicer termometer na pasterizatorju ne kaže prave temperature (običajno kaže nižjo temperaturo, medtem ko voda v kotlu že vre!)
Poleg kotla si pripravimo potrebno količino čistih (sterilnih) steklenic in zamaškov ter kad s hladno vodo. Ko se sok ogreje na potrebno temperaturo (glej termometer!), začnemo polniti v steklenice, pomočnik pa nam jih zapira in polaga v hladno vodo, da se sok čim hitreje zopet ohladi. Ko se temperatura ustali na predpisani ravni (75-80 °C), skušamo polniti steklenice čim bolj enakomerno, ker neenakomerno iztekanje soka povzroča spremembo temperature.
Kapaciteta pasteriziranja zavisi od moči gorilnika in se običajno giblje med 60 in 80 lit/h.
Po pripovedovanju uporabnikov je uporaba pasterizatorja zelo enostavna, predvsem pa zanesljiva in učinkovita.

VARNOST

Pasterizator sme uporabljati le odrasla oseba, opremljena s potrebnimi zaščitnimi sredstvi (delovna obleka, škornji, rokavice). Oseba, ki nataka vroč sok v steklenice, naj obvezno uporablja rokavice in škornje.
Vsa oprema (kotel, obod kotla, pasterizator, plinski gorilnik, polne steklenice) je med delom zelo vroča, zato lahko vsak nepreviden oz. nezaščiten dotik povzroči opeklino!


Garancija je 3 leta.

slika
slika
slika
slika
 
  Kebrček, Miha Srt, s.p., 3332 rečica ob savinji 104; info@kebrcek.si pokličite o41 63 17 42  
 
free hit counter